Oder 5,7 - Mångsidig roddbåt

L.ö.a

Bredd

Djup

Skrovvikt

Stor

Rå-segel

Sandwich-konstruktion

5,70 m

1,33 m

0,14 -0,90m

90 kg

9.0 kvm

6,0 kvm

Epoxi,

Glas-kolfiber

På Styrsö, i Göteborgs södra skärgård, säger man oder istället för utter. Utanför Styrsö ligger Oderholmarna, där många somrar tillbringats. När barnen växte och hundarna blev fler behövdes en längre båt än den ursprungliga trebordingen från Mollösond. Därför mallades den av och förlängdes med en dryg meter. Det finns centerbord, som vid rodd används som toft, och roder samt olika riggar.

Loggert-riggen på 9 kvm, med genomgående lattor, är lite bökig när den ligger i båten. Därför utvecklades den enklaste av riggar :”Vikinga”-segel eller råsegel, hissad på en åra. Den andra åran används som roder och vips blev allt så mycket enklare, och roligare. För det mesta så ror man snabbare mot vinden än vad man kan kryssa, dessutom blir det sen så mycket skönare att åka med vinden tillbaka. En annan fördel med rå-seglet är att det går så lätt att gippa eftersom man hela tiden har jämt tryck över hela seglet.

Dimensioner:

Detta är en båt som ligger i hela året, om isläget tillåter. För att få en båt som är i det närmaste helt underhållsfri så har nu tankarna på en Oder i aluminum börjat ta form. Håll koll på denna sida för uppdateringar.