Bestewind 50 är designad av Dykstra & Partners och är baserad på Bestevaer II, Gerard Dykstra ́s egen ”förlaga” i aluminium.

Läs mer om konstruktören här.

SeglingsbilderBW_segling_2.html
InteriörbilderBW_interior.html
DetaljbilderBW_detalj_2.html
Här finns fina bilder på Bestewind. 
från K&M cup 2012http://www.flickr.com//photos/kemaarel/sets/72157629918464917/show/

Bestewind -En riktig långfärdssegelbåt

Bestewind 50 har nyligen fått mycket gott betyg i test av norska Seilas ( nr7), testet kan laddas ned här


Här finns en film från när Seilas testseglade Bestewind i 20 m/s i Nordjön..

BAKGRUND

Bestewind 50 byggs i K&M Yachtbuilders (KMY) regi. KMY har de senaste åren utvecklats till ett av Europas mest framgångsrika varv när det gäller att utveckla och bygga snabba långfärdsbåtar. Inget önskemål är en för stor utmaning för deras skickliga projektledare och kluriga ingenjörer. Detta har bevisats genom de uppmärksammade båtar varvet levererat de senaste åren. En del av båtarna är klassiskt vackra med långa överhäng och gediget träarbete, andra modeller är moderna, vissa rentav futuristiska. Gemensamt för alla KMY ́s båtar är att de är mycket välseglande och erbjuder bekväm och trygg segling även under riktigt tuffa förhållanden.


K&M Yachtbuilders bildades för 14 år sedan då, den blott 29-årige, Eeuwe Kooi tog över det 30 år gamla varvet. Med ungdomlig entusiasm, skickliga medarbetare och nya visioner har han lyckats skapa en verksamhet i världsklass.

KOMFORT

Däckshuset innehåller navigationsplats och sittplatser med 360 graders ostörd sikt över omgivningarna. Här är den ideala platsen för vakten på långsegling men också en väldigt trivsam plats när man ligger förtöjd i hamn eller för ankar.

Layouten och inredningen är ljus och luftig (ståhöjd minst 1,97 m) med en kombination av mahogny och off-white i klassisk look. Det finns en stor owner ́s cabin i fören med egen toalett, dusch och läshörna. Akteröver finns en rejäl dubbelhytt och ett tekniskt rum med sjökoj. Mitt i båten finns en stor öppen salong och ett väl disponerat pentry, som även fungerar ute till havs.

SÄKERHET

Bestewind 50 har en djup, bekväm och skyddad sittbrunn. Samtliga fall och linor leds under däck akteröver till sittbrunnen. Bestewind 50 kan lätt seglas och hanteras av två personer. Den låga ruffen och det rena däcket med en rejäl brädgång bidrar till att det är lätt att förflytta sig ombord. Integrerat i akterspegeln finns en utfällbar badplattform vilket gör ombordstigning enkelt med passage rätt igenom sittbrunnen.

Bestewind följer de högsta kvalitetskraven och byggs enligt CE kategori A ocean.

FART

För att möjliggöra långa dyngsetapper har mycket fokus lagts på att skapa ett snabbt skrov. Vattenlinjelängden är maximerad och undervattenskroppen är modern med skarpt förskepp, långa slanka linjer och effektiv köl med blybulb och låg tyngdpunkt samt balanserande roder. Riggen är av 9/10-typ med konad mast. Sportversionen är utrustad med högre kolfiberrigg och 2,60m djupgående.

Bestewind 50 är en snabb och bekväm långfärdssegelbåt med slanka linjer och klassiska drag. Den är designad av Dykstra & Partners, kända för sina klassiska J-båtar och moderna megayachts som tex Maltese Falcon. Bestewind 50 är baserad på Gerard Dykstras Bestevaer- serie. Tanken med Bestewind är att erbjuda en standardbåt, i glasfiber, med all den erfarenhet man har från de specialbyggda aluminiumbåtarna.


Bestewind 50 är designad utifrån tre mål: KOMFORT, SÄKERHET och FART

L.ö.a               14,94 m

L.v.l                 13,72 m

Bredd                4,40 m

Djup         2,15/ 2,60 m

Depl.            17,00 Ton

Sa                  115 kvm

Motor           75-110 Hk

Design Gerard Dykstra

Segelplan