I år är det 10 år sedan den allra första Bestevaer byggdes, den beställdes av båtkonstruktören och kappseglaren Gerard Dijkstra (Dykstra). I november 2013 påbörjade K&M Yachtbuilders byggandet av en ny Bestevear 53 ST (Straight bow), det är den sjunde Bestevaer i denna storleken.

Detta innebär att antalet Bestvaer ST nu är uppe i 17, i storlek mellan 45 till 66 fot. Förutom den nya 53an är ytterligare 2 Bestevaer ST under konstruktion hos K&M, en 49ST och en 66ST.

Den tyske beställaren till denna Bestevaer 53 ST MK ll har tittat noggrant på de existerande Bestevaer båtarna och visste därför exakt vad han var ute efter; en snabb och bekväm segelbåt med en djup säker sittbrunn, skyddande pilothouse och vattenbarlast.

Likt många av aluminimbåtarna från K&M Yachtbuilders kommer denna att ha omålat skrov. Gångytorna på däck kommer att målas med mycket effektiv non-slip beläggning, den enda teak som används är på sittbrunnsbänkar och durk. De flesta Bestevaer ST har rorkult men denna gången blir det rattstyrning. En kolfibermast och rullbom samt rod i vant ger en lättare rigg vilket ger bekvämare och snabbare gång i sjö.

Användningen av aluminium, trä och obehandlade material skiljer ut pilotenhousets stil från den nedre inredningen. Denna interiören har en modern design, med b.l.a amerikansk körsbärsträ, Corian bänkskivor och slät panel, utan lister eller utstyrsel.

Layouten består av ett stort välutrustat pentry, luftig salong och ”day toilet”. Gästhytten finns under pilothouset medan en ”en-suite master cabin” ligger föröver. En vattentät dörr skiljer salongen från denna hytt. Detta är en extra säkerhetsdetalj som ägaren önskat. Dessutom är förskeppet gjort av extra tjock aluminium (10 mm istället för 6mm).

Detta blir den första MK ll versionen som byggs. I de 10 år som Bestevaer 53St har seglat så har utveckling och teknik inom båtbyggnation inte stått still. Precis som i bilindustrin är det viktigt att emellanåt se över existerande modeller i detalj för att hitta förbättringsmöjligheter, speciellt när marknadens krav också utvecklas.

Bestevaer 53 ST designades med fokus på att vara en tålig och praktisk långfärdsbåt.

Vidare skulle den vara enkel att segla för en liten besättning, kräva lite underhåll, passa för kallt klimat och förstås erbjuda perfekta seglingsegenskaper.

Mått:

Bestevaer 53 MK ll

L.ö.a

L.v.l

Bredd

Djup

Depl.

16 m

14,97 m

4,57 m

2,3 m alt. 1,8-3,5 m

19 ton